SAUNASENSATIE
...

Ontdek alles over de sauna, genieten biedt talloze voordelen voor uw gezondheid.

Sauna:

01.

Zuivere huid, soepele spieren en weg stress

Echt iets om naar uit te kijken: een lekker lang bezoek aan de sauna. Beetje stomen, flink opwarmen en dan lekker loom ronddobberen in het water.
Voel alle kou en stress uit je lijf wegtrekken en geniet...

02.

Wat gebeurt er met je lichaam in de sauna? 

Door de intense transpiratie worden schadelijke stoffen zoals melkzuren uit de spieren afgevoerd(meteen een reden waarom sporters dol zijn op de sauna).
Je hogere lichaamstemperatuur heeft net hetzelfde effect als koorts: kiemen van broeiende infecties worden door je eigen lichaam opgeruimd.
Je bloedcirculatie versnelt, zodat je rode bloedcellen meer zuurstof krijgen. Samen met de herhaalde verwijding en vernauwing van je bloedvaten is dat een goede training voor je lichaam.
Je ververst ook je vochtreserves. De intense opwarming helpt tegen gewrichtspijn en ten slotte wordt je huid nog eens diep gereinigd en elastischer door de betere doorbloeding.
En dan hebben we het nog niet gehad over het geestelijk relaxerende en het anti-stresserende effect van de sauna.

Een rondje sauna...

  • Uitkleden, douchen, afdrogen: 10 minuten
  • Stoombad en douche met peeling: 15 minuten
  • 1ste saunagang: 10 minuten
  • 1ste rustpauze en afkoelen: 25 minuten
  • 2de saunagang: 10 minuten
  • 2de rustpauze en afkoelen: 25 minuten
  • 3de saunagang: 10 minuten
  • 3de rustpauze en afkoelen: 35 minuten
  • Huid insmeren en aankleden: 10 minuten
Totaal: 2,5 uur

Sauna in 10 stappen

01.

Douchen.

Jezelf wassen, doe je niet na de sauna, maar ervoor, zodat je met een schone huid (en haar) aan het programma kan beginnen.

02.

Opwarmen.

Met koude voeten de sauna in gaan, is geen goed idee. Het warme water ontspant je en brengt je systeem op temperatuur. Droog je na de douche en het voetbad weer goed af: bij een droge huid komt het transpiratieproces makkelijker op gang.

03.

Stomen

Kies eerts voor de vochtige ruimte. Door de stoom komen dode huidcelletjes los op uw huid en komt de eertse ontgifting goed op gang.

04.

Scrubben

Onder de douche koelt je lichaam goed af. Gebruik de scrub(met of zonder zeezout): je huid wordt zacht en schoon, nu alle onzuiverheden zijn uitgezweet en weggespoeld.

05.

Nu de sauna in!

Om op te warmen, ga je een paar minuutjes op de eerste of tweede bank zitten. Als je een ervaren saunaganger bent, kun je voor de volgende 8 minuten naar een bank hoger verhuizen. De laatste twee minuten zit je best rechtop. De tien minuten zijn een richtlijn: zolang je je er goed bij voelt, kun je langer of korter blijven zitten.

06.

Afkoelen.

Met een koudwaterslang spoel je jezelf helemaal af, te beginnen bij je voeten. Neem dan een koude douche, en vergeet niet ook je hoofd onder het water te houden, om te vermijden dat je hoofdpijn krijgt als je opnieuw de sauna in gaat. En als je moedig genoeg bent, stap je tenslotte in het dompelbad. De kou omsluit je hele lichaam en zorgt voor een tintelend gevoel. Ga als het kan ook even een frisse neus halen in de buitenlucht. Adem langzaam diep in en uit.

07.

Afdrogen.

Zo stimuleer je je bloedsomloop optimaal en geef je tegelijk je huid nog een flinke scrub.

08.

Relaxen.

Geef je lichaam volop de tijd om te ontspannen. Neem weer een warm voetbad, trek een badjas aan en ga liggen. Beetje lezen, beetje babbelen... en vooral heel veel drinken.

09.

Hydrateren.

Smeer je zorgvuldig in met lichaamsmelk of lotion. Zo wordt het vochtpeil weer aangevuld en blijft je huid zacht en soepel.

10.

Nog een keertje.

Als je zin en tijd hebt, kun je er nog een tweede of zelfs een derde saunagang bij doen. Kies dan eventueel de sauna van 90°, om nog verder op te bouwen.

Afkoelen moet. De afwisseling van warmte en kou stimuleert je bloedsomloop en versterkt je weerstand.

Welke sauna kiest U?

Er zijn twee saunatypes: een droge sauna(waar de temperatuur hoger is) en een vochtige sauna. In een droge sauna is de vochtigheidsgraad laag. De warmte heeft daardoor een groter effect op het lichaam. In een vochtige sauna is de warmte iets beter te verdragen, maar het weldoende effect is minder uitgesproken.

Faq's

Doktersadvies?
In principe is regelmatig een sauna bezoeken gezond, maar in enkele gevallen kun je toch beter even met je arts overleggen.
Als je hartpatiënt bent of spataders hebt, kan de belasting voor je bloedvaten misschien te veel zijn.
Als je astma hebt, kan sauna een gunstig of negatief effect hebben. Praat er daarom eerst even over met je dokter.
Ook bij reuma werkt sauna in sommige gevallen positief en soms ook negatief, afhankelijk van het type reuma dat je hebt. Ook hier is een advies van je reumatoloog nodig.
Bij huidziekten kun je best even overleggen met je dermatoloog.
Zwanger naar de sauna?
Een vaak gestelde vraag, waar de medici het nog altijd niet over eens zijn: mag je naar de sauna als je zwanger bent?
In principe is er niets tegen, al stellen sommige dokters wel dat je in het eerste trimester van de zwangerschap toch beter oppast met grote temperatuurverschillen.
Op het einde van de zwangerschap -zeker als je al wat ontsluiting hebt- is het dan weer niet zo'n goed idee om in de jacuzzi te gaan.
Het is dus vooral een kwestie van gezond verstand: als je nog nooit naar de sauna ging, is het nu niet het moment om ermee te beginnen.
Was je het wel gewend, dan merk je aan je lichaam wel wanneer de warmte te veel wordt.
Last van je lenzen?
Omdat je slijmvliezen soms behoorlijk kunnen uitdrogen in de sauna, kun je beter je lenzen uitdoen als je gevoelige ogen hebt. Ook in een vochtige sauna kunnen ze soms vervelend aanvoelen door de vochtige aanslag erop.

Contact

Wij delen geen gegevens met derden.